mis on elus kõige olulisem?

Tervis.

Sinu tervis on kõige olulisem ja peaks alati olema sinu number üks prioriteet.

Tervisliku toitumise uurimine ja järgimine on keeruline? Loobuks? Mis kannatab? Sinu tervis. Sinu tulevik. Sinu kvaliteetaeg sõprade ja perega. Sinu võimalused elu kogeda ja nautida võivad lüheneda ning kannatada.

Naljakas, et oleme jõudnud hetke, kus ikka veel paljud inimesed peavad tervislikku toitumist ja treeningut justkui mingiks kohustuslikuks tegevuseks. Just nagu koolilaps, kes ei viitsi õppida ja ei taipa, et see on talle tulevikus kasulik ning tulevikuks oluline. Mitte õpetajale ega kellelegi teisele.

Tervislik toitumine ja liikumine peaksid olema iga inimese igapäevased loomulikud tegevused nagu hammaste pesemine või pissimine. Organism ei püsi ebatervislikus keskkonnas terve ning seisnud vesi läheb roiskuma. Nii on ka inimesega.

Mina tegin endale tervisliku toitumise selgeks guugeldades, koolitustel käies, teistelt õppides, kuid mis veelgi olulisem – toitumispäevikut pidades (nutridata.ee), enda enesetunnet ja kaalunumbrit jälgides jne.

Mis on ühe inimese jaoks tervsilik, ei pruugi seda olla teise jaoks. Mis aitab ühel kaalu langetada või terveneda, ei pruugi seda aidata teisel inimesel. Enda keha mõistmine ja kuulda võtmine on kõige olulisemad tervise säilitamise ning parandamise teekonnal.

Jah, olen ka mina olnud kohas, kus ma pealtnäha haigustevaba kehaga mõtlesin, et ma ei ole ju haige, mul pole midagi viga, paks ka ei ole, et ei ole vaja seda toitumist jälgida siin ühti!

Aga ma eksisin. Haigused võivad areneda aastaid enne, kui nad valuna väljenduvad ja siis me neist teadlikuks saame. Et seda ennetada, tuleks igapäevaselt pöörata rohkem tähelepanu oma toidu kvaliteedile ning ka liikumise hulgale.

Ma ei hakka praegu kirjeldama seda, mis on minu kogemuses tervislik ja hea, vaid soovitan, et hakka ise uurima, kui sa tahad elada pika ja mõnusa elu.

Ma ei tea, kas sa oled õnnelik oma elu elades või mitte. Kas sul on tulevikuks suured visioonid või sa eksled sihitult ringi. Üks on aga kindel – kui sa ei hoolitse oma keha tervise eest, ei pruugi sa jõuda oma suurte visioonideni või siis avastada, mis need olla võiks.

Ja omast kogemusest tean, et kvaliteetne toit ning regulaarne treening (või liigutamine) aitavad viia ka kvaliteetsemate mõtete ning avarama silmaringi ning suurenenud loogilise mõtlemiseni.

Küsi oma kehalt, mida tema süüa (või söömata jätta) ning teha praegu tahaks?

Ja pea meeles, sa ei tee seda kellegi teise jaoks.

Jälgi ja jaga:
error0
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *